Siirry tekstiin

ZoomText Fusionin esittelyvideo ruudunlukijan puhumin tekstityksin

HTML5:n videomäärittely mahdollistaa helposti erillisten tekstiraitojen käytön mm. videon tekstityksille, ns. kuulovammaistekstityksille ja kuvailutulkkaukselle.
Voit katsoa englanninkielisen ZoomText Fusionin esittelyvideon, jossa tätä yksinkertaista tekniikkaa on hyödynnetty suomenkielisessä tekstityksessä ja ”kuvailutulkkauksessa”. Kuvailutulkkaus on lainausmerkeissä, koska videon kuvailutulkkaus ei täyttäne kuvailutulkkauksen sisällöllisiä vaatimuksia ainakaan hyvin, mutta teknisen toteutuksen kannalta vaatimusten pitäisi täyttyä.
Parasta on, että nykyaikaisilla ruudunlukijoilla ja selaimilla näkövammainen voi halutessaan kuulla niin tekstityksen kuin kuvailutulkkauksenkin ruudunlukijan puhumana. Tekstiraidat tallennetaan yksinkertaisiin tekstitiedostoihin, joita kutsutaan VTT-tiedostoiksi (Web Video Text Tracks).
Sama helposti toteutettava ja kustannustehokas tekniikka voitaisiin ottaa käyttöön myös esim. YLE Areenassa, kun siellä siirrytään HTML5-videoihin. Tekniikkaa voi ja kannattaa hyödyntää kaikissa sellaisissa videoissa, jotka toteutetaan tai voidaan toteuttaa HTML5-videoina, ja joihin halutaan tekstitys ja/tai kuvailutulkkaus.
Katso ZoomText Fusionin esittelyvideo osoitteessa http://lelu.piilea.net/fusion.
Katso lisätietoa sekä suurennus- että ruudunlukijan sisältävästä Fusionista Fusion-sivultamme.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista tai luovuteta eteenpäin. Required fields are marked *
*
*