Siirry tekstiin

Mobile Speak Symbian 4.60 tukee Nokian Ovi Kartat versioita 3.03 ja 3.04

Mielenkiintoisin uusi ominaisuus Code Factoryn Mobile Speak 4.60 Symbian –versiossa lienee tuki ilmaisille (ks. Internetin käytöstä aiheutuvat kustannukset alempana) Nokian Ovi Kartat 3.03 ja 3.04 –sovelluksille.

Mobile Speakilla voit Ovi Kartoissa:

 • saada selville GPS-sijaintisi ja seurata sijainnin muuttumista

 • saada tiedon kadun/tien vaihtumisesta sekä Ajaen- (autonavigointi) että Kävellen (jalankulku) -tiloissa

 • etsiä osoitteita, mielenkiintoisia paikkoja (points of interest) sekä hotelleja, ravintoloita yms.

 • luoda, muokata, tallentaa ja kulkea reittejä sekä Ajaen- että Kävellen-tiloissa

 • tallentaa suosikkipaikkojasi ja -reittejäsi tai luoda oman mielenkiintoisten paikkojen kokoelman

 • käyttää Ovi Karttojen omia ja Mobile Speakin Ovi Karttoja varten tehtyjä pikanäppäimiä Kartta-, Ajaen- ja Kävellen-tiloissa. Esimerkiksi reittiä kulkiessasi voit painaa näppäintä:

  • 1 kuullaksesi tietoa seuraavasta käännöksestä (etäisyys ja tie/katu, ei käännöksen suuntaa; käännöksen suunnan kertoo pelkästään Kartat-sovelluksen puhe eikä sen ilmoituksia voi valitettavasti kuunnella uudelleen jalankulkutilassa) )

  • 2 tallentaaksesi nykyisen sijaintisi

  • 3 etsiäksesi mielenkiintoisia paikkoja luokittain

  • 7 selataksesi kulkemallesi reitille määritettyjä reittipisteitä

  • 8 kuullaksesi etäisyyden määränpäähän ja määränpään suunnan (suuntaan kannattaa suhtautua erityisen varauksellisesti)

  • 9 avataksesi kojelaudan, jossa on tietoa matkasta, nopeudesta ja matka-ajasta tai

  • Poista-näppäintä kuullaksesi nykyisen sijaintisi

Voit myös muuttaa Mobile Speakin uusia Kartat-välilehdeltä Mukauta Mobile Speakin profiileista löytyviä asetuksia, joilla säädät Mobile Speakin käyttäytymistä Kartat-sovelluksessa.

Huomioi ainakin seuraavat asiat käyttäessäsi Kartat-sovellusta:

 • A-GPS (assisted (avustettu) GPS) nopeuttaa GPS-paikannusta, ja Nokia suosittelee sen käyttämistä. Kyseessä on verkkopalvelu, jonka käyttö edellyttää Internet-yhteyttä, josta palveluntarjoaja veloittaa liittymätyyppisi mukaisesti

 • myös erilaisiin hakuihin (mielenkiintoiset paikat yms.) voidaan käyttää Internet-yhteyttä

 • jos puhelimessa ei ole kohdealueen karttaa, se ladataan sinne Internetin kautta navigoinnin aikana

 • rakennukset, sisätiloissa oleminen, sää, GPS-vastaanottimen peittäminen, karttojen epätarkkuudet yms. saattavat johtaa virheelliseen paikanmääritykseen

 • akku tyhjenee tavallista nopeammin

 • jalankulkutilassa tarvitset useimmiten korvakuulokkeen kuullaksesi puheilmoitukset. Ota kuuloke pois, kun sinun on kuultava tarkasti!

Turvallisuus ennen kaikkea

Muista, ettätietokoneohjelmat (niin myös Kartat ja Mobile Speak) toimivat aina joissain tilanteissa virheellisesti tai lakkaavat toimimasta. Älä siis koskaan luota pelkästään Kartat-sovellukselta tai Mobile Speakin kautta siltä saamiisi tietoihin tai ohjeisiin.

Kartat-sovellus on suunniteltu näkevien tarpeisiin. Se ei esimerkiksi:

 • kerro kehottaessaan kääntymään kadulta toiselle, pitääkö sinun ensin ylittää kohdekatu päästäksesi taas jalkakäytävälle, vai voitko kääntyä heti kadunkulmasta.

 • ilmaise millään tavalla mahdollisia poikkikatuja, kun reittisi jatkuu suoraan

 • anna mitään tietoa suojateistä, liikennevaloista, valotolpista, ylityksen suoruudesta, mahdollisista esteistä, putkikaivannoista yms.

Lisäksi:

GPS-sijaintisi ja todellinen sijaintisi voivat poiketa toisistaan kymmeniä metrejä mihin suuntaan tahansa. Tästä ja mahdollisesta karttojen puutteellisuudesta seuraa, että esimerkiksi saamasi kääntymisohjeet ovat enemmän tai vähemmän likimääräisiä ja joskus jopa täysin virheellisiä.

Kenenkään, joka ei pysty liikkumaan turvallisesti näön avulla ei pidä lähteä uudelle reitille pelkän navigaattorin varassa. Reitti on kuljettava ensin näkevän kanssa niin monta kertaa, että käyttäjä varmasti osaa ottaa huomioon erilaiset riskitekijät.

Onko Kartat-sovelluksesta sitten mitään hyötyä?

Kun reitti on määritetty ohjelmaan niin tarkasti (riittävän monta reittipistettä), ettei ohjelma pääse muuttamaan sitä, käyttäjä saa reittiä kulkiessaan kohtalaisen paljon tietoa matkan etenemisestä. Tämä luonnollisesti on juuri opetelluilla reiteillä hyvä asia. Jos ohjelma sitten alkaa puhua reitin uudelleenlaskemisesta, voi siitä yleensä päätellä, että on poikennut reitiltä.

Kun reitti on tallennettu, sitä voi käyttää milloin tahansa myöhemmin, mikä on hyvä asia harvemmin kuljetuilla reiteillä.

Jos kuitenkin eksyy, on apua huomattavasti helpompi saada, kun pystyy ilmoittamaan likimääräisen sijaintinsa sen sijaan, että joutuisi sanomaan ”en tiedä”.

Kartat-sovellukseen tutustumiseen on hyvä varata aikaa, jotta ohjelman toiminnot ja logiikka tulevat kunnolla tutuiksi. Käyttö kannattaa aloittaa tutuilla reiteillä. Esimerkiksi asettamalla tutulle reitille eri kerroilla reittipisteitä eri määrän ja/tai eri kohtiin, huomaa, kuinka ohjelma muuttaa ehdottamaansa reittiä. Lopullisten reittien, jotka jätetään talteen myöhempää käyttöä varten, pitää aina olla sellaisia, ettei ohjelma määriteltyjen reittipisteiden vuoksi opasta muuta kuin täsmälleen haluttua reittiä.

Tällä hetkellä Nokia Ovi Kartat v3.03 ja v3.04 on tuettu seuraavissa Symbian 3rd edition laitteissa: E66, E71, N86, C5, E5, E52, E55, E72, E73, 6710, 6720, 6730,
6760, ja myös seuraavissa kosketusnäyttöpuhelimissa: 5230, 5800, N97, N97 mini, C6, X6, ja lisäksi tuki on/tulee näille Symbian^3 laitteille: N8, E7, C6-01 ja C7.

”Huomaa, että sijainnin jako, sää- ja tapahtumatiedot, Lonely Planet -oppaat, Michelin-oppaat ja tietyt muut lisäpalvelut eivät ole saatavilla Nokia E71-
ja Nokia E66 -laitteisiin.

Huomioi, että Jaa sijainti ja muutamat muut ylimääräiset palvelut eivät ole yhteensopivia Nokia 6760 -puhelimen kanssa.” (http://www.nokia.fi/palvelut-ja-sovellukset/ovi-kartat/ominaisuudet)

Mobile Speakissa on jonkinasteinen perustuki (esim. oma sijainti) Ovi-karttojen versioille 3.01 ja 3.02 (saatavilla oleva versio vaihtelee puhelimen mukaan), joita käytetään puhelimissa: N78, N79, N81, N82, N85, N95, N96, E75, E90, 5320, 5630, 5730, 6210, 6220, 6650 ja 6700 slide. Jos haluat kokeilla OVI Karttojen toimintaa em. puhelimissa, lataa Karttojen uusin versio täältä.

Huom. Karttojen versiot 3.01 ja 3.02 vaativat maksullisen lisenssin eikä varsinaista jalankulun puheopastusta ole.

Mobile Speakin 4.60 versiossa on myös perustuki Symbian^3 -laitteille kuten N8, E7, C6-01, C7 (näitä laitteita ei ole vielä yhteensopivien puhelimien luettelossa, koska niille on vasta perustuki ja suurennukselle (Magnifier) ei välttämättä sitäkään).

Erinäisiä linkkejä

Mobile Speakin kokeiluversio

Mobile Speakia ja muita Code Factoryn Symbian –tuotteita voi kokeilla 30 päivää. Tietoa asentamisesta, aktivoinnista ja käyttöohjeet:

asennus–, aktivointi– ja käyttöohje–sivultamme

Yksinkertainen (myös matkapuhelimella käytettävä) lataussivu, jossa linkit yleisimmin ladattuihin Symbian-asennustiedostoihin:

http://burmanintk.fi/lataacf

Suoria linkkejä asennustiedostoihin:

Lataa ja asenna halutessasi:

aktivoi tuotteet (ohjeita)

Joulunajan tarjoukset (voimassa loppiaiseen 2011 saakka)

Tiesithän, että voit valita Code Factoryn tuotteissa lisenssityypiksi puhelinnumerokohtaisen (huom. SIM-kortti voi tarvittaessa vaihtua) lisenssin, jolloin puhelimen vaihdosta ei mene siirtolisenssimaksua, lisenssi vain aktivoidaan uudessa puhelimessa. Puhelimen vaihdon yhteydessä maksat vain tarvittaessa päivityksestä, jos hankkimaasi tuotteeseen on tullut maksullinen päivitys ja toimiakseen puhelimessasi tuotteesta pitää olla uusi versio (ks. ed. kohta Aktivointi). Huom. Uusi puhelimesi voi olla myös yhteensopiva Windows Mobile –puhelin.

 • Mobile Color Recognizer, Magnifier tai Daisy Player, 49 eur

 • Mobile Speak (kolme puheääntä samalta syntetisaattorivalmistajalta, ääniä voi vaihtaa toisiin saman valmistajan puheääniin milloin tahansa), 199 eur

 • Mobile Speak kuten edellä + Mobile Color Recognizer, Magnifier tai Daisy Player, 229 eur

 • Mobile Speak Gold (sisältää kaikki em. tuotteet), 249 eur

 • päivitys Mobile Speakin versiosta <= 3 (lopputulos kuten Gold-versio), 135 eur.

Hinnat sisältävät 23 % arvonlisäveron

Normaalihinnat näet hinnastostamme

Huom. Vain Mobile Speak ja Magnifier toimivat sekä Symbian että Windows Mobile –ympäristöissä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista tai luovuteta eteenpäin. Required fields are marked *
*
*